19 Mart 2010 Cuma

Futbolcu Hata Yapar



"Binlerce hata yapmana izin veririm ama senin sahada güldüğünü görmek istiyorum."

GUUS HIDDINK


Birçok belirsizliğin üstüne Guus Hiddink’in milli takımın başına geçişi kesinleşti. Çok başarılı bir geçmişi olan bu adamı Milli Takımın başında görmek çok sevindirici! Yukarıda kendisinden bir alıntı yaptım ve bu görüşü örneklendirmek istiyorum.

Bir futbolcunun gülmesi, onun oynadığı oyundan keyif aldığını gösterir. Genelde futbolcuların gol attıktan sonra gülmesine alışığız ama benim değinmek istediğim, bir hata anında da gülebilmek. Burada birçok başarı öyküsünden örnekler verebilirim ancak bu daha sonra bahsedeceğim bambaşka bir yazının konusuna girer. Örnek olarak çok da başarılı bulmadığım Nicklas Bendtner’i gösterebiliriz. Arsenal-Burnley maçında kaçırdığı goller, izleyenleri hayretler içerisinde bıraktı. Sadece kaleye topu yuvarlaması gol için yeterli olan 4-5 tane net pozisyonu harcadı. Ve her pozisyondan sonra “bu kadar basit gol kaçırılır mı?” dercesine gülücükler dağıttı. Hatta Arshavin’in kaçırdığı bir pozisyondan sonra kendisiyle dalga geçercesine bir şeyler söyledi. Kendi hatalarını espri konusu yapan futbolcular görmek bize şaşırtıcı gelebilir, ancak dünyanın en kaliteli liginde bunlar olası görüntüler. Tüm bunların üstüne maçın sonuna doğru oyundan çıkarıldığında Arsenal taraftarının kendisini alkışlaması ise çok hoş ve ince bir davranıştı. Aynı Bendtner üç gün sonra Porto maçında hat-trick yaptı. Olağanüstü işler yapmadı, harika goller atmadı, boş kaleye yuvarladı ama bir maçta üç gol atmak her zaman takdir edilir.


Bendtner’e oyun tarzı olarak benzeyen bir başka oyuncuda bizim ligimizde. Daniel Guiza. İkisi de çok koşuyor, rakip savunmada yararlı delikler açıyor, ceza sahası dışında kontrol ettikleri topları ezmiyor, çok iyi pozisyonlara giriyor; ikisi de çalım atamıyor, ikisi de ceza sahası içinde çok başarılı değil, hızlı karar vermeleri gereken pozisyonları harcıyorlar ve ikisi de çok gol kaçırıyor. İkisinin de ilk 11 oynatılmalarına Teknik direktörler hariç hiç kimse anlam veremiyor. Ancak bir fark var. Bendtner basit bir gol kaçırdığında espri bile yapabiliyor, Guiza ise kendini suçlu hissediyor. Bendtner için futbol oynayabildiği sürece işler kötü gitmeyecektir. Guiza için durum farklı, çok kolay etkilendiği için işler her zaman daha kötüye gidecektir.

Arsenal ve Fenerbahçe’deki futbol ortamını da göz önünde bulundurmak lazım tabiî ki. Bir tarafta dünyanın forvetine en çok yardımcı olan takımlarından biri, diğer yanda kimsenin kimseye hiçbir faydasının olmadığı 11 kişi. Yani Guiza yanlış bir takımda oynuyor. Ortam müsait değil. Bir de beklenti sorunu var. Bendtner sahaya genç yetenek olarak çıkıyor, Guiza pahalı transfer olarak çıkıyor. Tek suçlu var. Guiza’ya gerekenden çok daha fazla bonservis bedeli ödeyerek onu bu kadar ağır bir yükün altına sokan Fenerbahçe yönetimi.

1 yorum:

  1. O zaman bundan sonra fenerbahçe taraftarı ters psikoloji uygulasa; güiza bundan sonra her gol kaçırdıktan sonra "güiza gül gül gül" diye tezahurat yapsa bence yararlı olur hatta işi abartıp bunu isponyalca söyleseler bayağı iyi olur.

    YanıtlaSil