3 Ekim 2010 Pazar

Formsuz Yıldızlar

Yıldız oyuncular futbolun güzelliğini, kalitesini, seyir zevkini artırır. Dünya çapında ünlüdürler, herkes maçtan çok onları izlemek ister, onların oynamaması bir futbolsever için hayal kırıklığıdır. Ancak bir yıldız oyuncunun her zamanki performansının sergileyememesi oyunda bulunmamasından daha fazla hayal kırıklığı yaratabilir.
Bir futbolcunun maça psikolojik olarak hazırlanması ile fiziksel olarak hazırlanması arasında dağlar kadar fark vardır. Aynı futbolcunun tamamen motive olmuş hali, fiziksel olarak hazır halinden daha yararlı olabilir. Örneğin tekdüze oynanan sıkıcı bir maçta, ( 0–0 bitmesi muhtemel olan bir maç) kendi kalesine gol atan bir futbolcu için tüm takım o anda seferber olup maçı alabilir. Oysa o futbolcu hata yapmasa o maçta galip gelmek kimse için o kadar da önemli değildir. Bir de bunun tam tersini göz önünde bulundurmak lazım. Hata yapan bir futbolcu strese girip hata üstüne hata yaparsa sonuç felaket olur. Burada teknik direktör faktörü devreye giriyor. Oyuncularını her yönden iyi tanıyan bir teknik adam, duygusal bir futbolcu ile tamamen profesyonelleşmiş bir futbolcu için aynı kararları vermemeli.

Maç esnasında yapılan bir hata motivasyonu anlık olarak etkileyen sebeplerden biridir. Bir de maç dışında gelişen sebepler vardır. Bunların etkisi bazen bir sezon boyunca sürebilir. Böyle psikolojik sebeplerden dolayı yaşanan form düşüklüklerinde, futbolcu ne kadar yetenekli olursa olsun, isteneni veremez. Bir teknik direktör yıldız oyuncusu için “bu adamın ölüsü yeter” diye düşünüyorsa o futbolcunun kariyerini etkileyecek hatalar yapabilir. Formunda olmayan bir yıldız oyuncu, eksik performansı ile hala takımın geri kalanından daha fazla fayda sağlıyor olabilir. Ancak bu adamın bu şartlarda sürekli oynatılması(özellikle duygusal bir yapıya sahipse) iyice formdan düşmesine, eski performansını bir daha sergileyemeyecek hale gelmesine sebep olabilir.
Karşı karşıya kaldığı her pozisyonu gol yapan bir forvet oyuncusu, gol atamamaya başlayabilir. Önce pozisyonların bir kısmını kaçırır, daha sonra sadece yarısını gole çevirebilir hale düşer, en sonunda çok gol kaçıran bir oyuncuya dönüşür. Teknik adam bu süreç içerisinde tüm iyi niyetiyle bu futbolcuya şans vermeye devam eder, çünkü oyuncunun gerçek performansını yakalayıp eski günlere dönmesini bekliyordur. Ancak kötü oynamaya devam eden birine sürekli şans vermek bu oyuncuyu yıpratabilir. Bu oyuncunun psikolojik formsuzluğunu atlatma sürecini kulübede geçirmesi hem takım adına hem de kendi kariyeri adına daha iyi sonuçlar verecektir.


İstatistiksel olarak kariyerinin her sezonunu başarılarla geçirmiş, hiç sorun yaşamamış bir oyuncu bulmak çok zor(1994 yılında 22 yaşındayken “en iyi genç oyuncu” ödülünü alıp 2006’da futbolu bırakana kadar her sezona en az bir ödül sığdıran Zinedine Zidane hariç).
Bu nedenle form düşüklüğü yaşayan oyuncuları yıpratmadan, onlara kötü futbol oynama stresini yaşatmadan, sorunlarını en aza indirmeye çalışmak gerekiyor. Yıllarca yıldız oyuncu muamelesi görmüş, takım arkadaşlarından saygı ve güven kazanmış olan bir insan bir anda sıradan bir oyuncuya dönüşeceğine, bu dönemini dinlenerek atlatabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder