3 Aralık 2009 Perşembe

Nusaybin'de Futbol Okulu




Yazıya eski yazılarımdan bir alıntıyla başlamak istiyorum.

Futbolun popüler spor sayıldığı ülkeler arasında en kalabalık nüfusa sahip ülkelerden biriyiz. Fiziksel yapımız da bu spor için uygun sayılır. Buna rağmen futbolcu yetiştirme açısından çok yetersiz kalıyoruz.

Genç Türkler Almanya’da, Hollanda’da, gurbetçilerin yoğun olduğu her yerde başarılı olmaya başladılar. Sadece buralarda değil, Arsenal’in, Chelsea’nin altyapısında da Türk futbolcular sıyrılıyor. Kısacası Türk futbolcular gerekli eğitimi aldıkları zaman kalitelerini belli edebiliyorlar. Yetenek olarak bir Brezilya, bir Arjantin olamayız ama İspanyollardan İngilizlerden, Hollandalılardan hiçbir eksiğimiz yok. 15 milyon nüfuslu Hollanda’nın İngiltere’de İspanya’da oynayan onlarca oyuncusu var. Hollandalıların fiziksel yapısı futbola daha mı yatkın?

Avrupa’da çok gelişmiş bir “scouting” sistemi var. Her takımın futbolcu araştıran, tekrar tekrar izleyen, işi sadece futbolcu araştırmak olan gözcüleri var. Bu gözcülerin bazıları Brezilya’da bazıları Afrika’da yetenek avcılığı yaparken bir kısmı da kendi ülkelerinin yeteneklerini keşfetmeye çalışıyorlar. Bizim kulüplerin Güney Amerika’yı falan araştırmasına gerek yok. Araştırılması gereken yerler, her konuda olduğu gibi futbolda da geride kalan doğu ve güneydoğu bölgeleri.

Birçok kulübümüz Afrika’ya, Brezilya’ya futbolcu araştırmaya gidiyor. Bu doğudaki, güneydoğudaki bütün çocukların yeteneksiz olduğunu kabul etmek demektir. Yeteneksizlik gibi bir durum olamayacağına göre buraların da gözden geçirilmesi, futbola yatkın çocuklara bir şans verilmesi gerekir.

3 büyükler yazın Ankara’da futbol okulu açacaklarına, aynı şeyi doğuda yapsalar, işler Brezilyalı şımarık futbolculara söz geçirmekten çok daha kolay olacaktır.


Mardin’in Nusaybin ilçesinde bir kebapçının kapısında, Galatasaray Başkanı Adnan Polat’ın fotoğrafının basılı olduğu bir ilan vardı. Yakından inceleyince ilanın Midyat’ta kurulan Galatasaray futbol okulu ile ilgili olduğunu gördüm. Böyle bir projenin gerçek olmasına (Başkan ve Galatasaray yöneticileri 4 Aralık 09’da açılışa katılacaklarmış) çok sevindim. Ayrıca Nusaybin’de de daha önceden kurulmuş bir Galatasaray futbol okulu olduğunu öğrendim Bu okullar hem bölge çocuklarına, hem Galatasaray’a hem de Türk futboluna katkı sağlayacaktır.

Güneydoğuda sokak arasında top oynayan binlerce çocuk arasından birkaç tanesi bile sıyrılsa, Türk futboluna önemli katkı sağlayacaklardır. Bunun haricinde, Futbol gibi tüm organizasyonlarıyla ırkçılık karşıtı olan bir spor sayesinde kafaları karışıklarla dolu olan küçük çocuklar kendilerine daha önemli bir uğraş bulmuş olacaklar.

Umarım Diğer kulüplerin de bu bölgeyle ilgili projeleri vardır. Sadece futbol değil de, tüm sporların Güneydoğudaki çocuklara, onların da bu sporlara ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder